Λέβητες Συμπύκνωσης -Τεχνολογία & Πλεονεκτήματα | Υβριδικά Συστήματα

Θέρμανση με Φυσικό Αέριο

Λόγω του υψηλού κόστους κατανάλωσης, η μετάβαση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας είναι πλέον επιτακτική. 

Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο σαν καύσιμο από το πετρέλαιο, αλλά και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Για την μετάβαση αυτή, είτε σε κατοικία /συγκρότημα κατοικιών ή επαγγελματικό χώρο, απαιτείται μια σειρά βημάτων.

Η YDROSYSTEM διαθέτει έμπειρους μηχανολόγους με μεγάλη εμπειρία και  εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας όλη την διαδικασία, απαλλάσσοντας εσάς από χρονοβόρες και δύσκολες διαδικασίες.

Αναλαμβάνουμε τόσο έργα κατασκευής του λεβητοστασίου, εγκατάστασης του κατάλληλου λέβητα και του συστήματος θέρμανσης και σύνδεσης με το χώρο, όσο και την επιλογή του εξοπλισμού και την τήρηση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας.

 

Τεχνολογία Λέβητα Συμπύκνωσης

Αξιοποιώντας την θερμότητα των καυσαερίων, οι λέβητες συμπύκνωσης επιτυγχάνουν βαθμό απόδοσης που φθάνει έως και 108%. 

Η τεχνολογία συμπύκνωσης χρησιμοποιεί, για τη παραγωγή θερμότητας, επιπροσθέτως την ενέργεια που απελευθερώνεται από τη συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια.

Στο λέβητα συμπύκνωσης οι υδρατμοί ψύχονται, συμπυκνώνονται και αποδεσμεύουν ένα πρόσθετο ποσοστό θερμότητας, τη λεγόμενη θερμότητα συμπύκνωσης ή λανθάνουσα θερμότητα.

Οι συμβατικοί λέβητες δεν αξιοποιούν αυτήν την ενέργεια, που διαφεύγει ανεκμετάλλευτη από την καπνοδόχο. 

Το αποτέλεσμα: περισσότερη ζεστασιά με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση αερίου.

Έχει καθιερωθεί, να υπολογίζεται ο ονομαστικός βαθμός απόδοσης ενός λέβητα βάσει της Κατώτερης Θερμογόνου Δύναμης, και δεν υπολογίζεται καθόλου η επιπλέον ενέργεια που θα μπορούσε να εξαχθεί από την ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του λέβητα.

Ένας λέβητας φυσικού αερίου, με ονομαστικό βαθμό απόδοσης 90%, όταν καταναλώσει 1m³ καυσίμου, παράγει (8.130 * 0.9)= 7.317Kcal. Ο πιο σύγχρονος λέβητας με τεχνολογία συμπύκνωσης και ελεγχόμενη παροχή οξυγόνου μέσω των ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενων στροφών του ανεμιστήρα, έχει αντίστοιχο βαθμό απόδοσης έως και 95%.

Με το ίδιο λοιπόν 1m³ φυσικού αερίου παράγει (8.130 * 0.95) = 7.723Κcal + 1.032Kcal (από  ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του) = 8.755Kcal. Άρα «συμβατικό» βαθμό απόδοσης:  8.755 / 8.130 = 1.08 ή 108% ή απλά…

20% τουλάχιστον οικονομικότερος
από τον απλό λέβητα!

Επιλογή λέβητα με τεχνολογία συμπύκνωσης

Ένας λέβητας συμπύκνωσης, έχει βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από το συμβατικό λέβητα, γιατί εκμεταλλεύεται και τη θερμότητα των καυσαερίων.

Μέρος της θερμότητας αυτής ανακτάται μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου εναλλάκτη, στον οποίο πραγματοποιείται η ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων. 

Επιπρόσθετα, ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος και μεταβαλλόμενων στροφών ανεμιστήρας του λέβητα συμπύκνωσης, εγγυάται πάντα τέλεια καύση και μεγάλο βαθμό απόδοσης σε όλο το εύρος ισχύος του λέβητα. 

Τέλος, οι γενικότερες απώλειες από την καμινάδα και τα τοιχώματα του λέβητα συμπύκνωσης είναι πολύ μικρότερες από εκείνες ενός συμβατικού λέβητα, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας (45-50°C) που βρίσκονται τα καυσαέριά του.

Έτσι, ο λέβητας συμπύκνωσης επιτυγχάνει μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε σχέση με έναν συμβατικό λέβητα, σε κάθε τύπο εγκατάστασης:

  • Έως 15% σε παραδοσιακά συστήματα με θερμαντικά σώματα (υψηλών θερμοκρασιών 70~80°C).
  • Έως  20% σε μεικτά συστήματα.
  • Έως 35% σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης (χαμηλών θερμοκρασιών 40~50°C).

Τέλος, αν η οικονομία δεν είναι αρκετά ισχυρό κίνητρο, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των λεβήτων συμπύκνωσης, είναι ότι πλησιάζουν πολύ στο θεωρητικό μοντέλο της «τέλειας» καύσης.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν δεν παράγονται «επικίνδυνοι» ρύποι όπως το CO (μονοξείδιο του άνθρακα), ή τα ΝΟx (οξείδια του αζώτου), κάτι που από οικολογικής απόψεως τους κάνει ιδανικούς – αν όχι υποχρεωτικούς – για πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, ήδη υλοποιείται σχέδιο αντικατάστασης όλων των συμβατικών λεβήτων με νέους, λέβητες συμπύκνωσης.

levites-aeriou-8
levites-aeriou-6
guide-what-is-a-combi-boiler

Πλεονεκτήματα συστήματος

  • Υψηλό εύρος αναλογικής ρύθμισης: Το υψηλό εύρος αναλογικής ρύθμισης εξασφαλίζει πολύ μικρές διακυμάνσεις στην ελεγχόμενη παράμετρο (θερμοκρασία νερού ή πίεση ατμού), συμβάλλοντας στην οικονομική λειτουργία και επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του καυστήρα και του λέβητα.
  • Δυναμικός έλεγχος αναλογικότητας: Εξασφαλίζει αποδοτική, αξιόπιστη και απόλυτα ασφαλή λειτουργία, ακόμα και αν ξένο αντικείμενο φράξει μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το διάφραγμα εισαγωγής αέρα.
  • Σταθερά επίπεδα Ο2 στα καυσαέρια: Ο συνεχής έλεγχος της αναλογίας αέρα/αερίου βεβαιώνει τη σταθερότητα των χαμηλών τιμών οξυγόνου στα καυσαέρια εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις στο λέβητα.
  • Ευκολία στη χρήση και συντήρηση: Το σύστημα Συνεχούς Ελέγχου και Ρύθμισης Αέρα/Αερίου είναι απλό στην εφαρμογή και τη χρήση αφού πρακτικά χρειάζεται ρύθμιση σε 2 μόνο βίδες με αποτέλεσμα να μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για τη ρύθμιση κατά 75% σε σύγκριση με κλασσικούς, μηχανικά αναλογικούς καυστήρες.

 

Πλεονεκτήματα Λέβητα Συμπύκνωσης

Πνευματικά αναλογικοί καυστήρες

Η πνευματική λειτουργία του καυστήρα εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια στην εγκατάσταση, αφού η ρύθμιση του μείγματος αέρα / αερίου ελέγχεται συνεχώς.

Σε οποιαδήποτε απόκλιση λόγω έλλειψης οξυγόνου ή αυξομείωσης της παροχής καυσίμου, ο καυστήρας αυτορυθμίζεται σύμφωνα με τα δεδομένα που ο τεχνικός έχει εισαγάγει, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη λειτουργία του και ταυτόχρονα να παρέχει μέγιστη δυνατή οικονομία αλλά και βέλτιστο βαθμό απόδοσης. 

Το σύστημα καύσης αποδεικνύεται πολύ πιο αποδοτικό και η εγκατάσταση και λειτουργία είναι ευκολότερη σε σύγκριση με τα μηχανικά αναλογικά συστήματα που είναι ευρέως διαδεδομένα στους καυστήρες, των οποίων η εγκατάσταση και η πλήρης αξιοποίηση απαιτεί συνήθως πολύχρονη εμπειρία.

Πνευματικά αναλογικές βαλβίδες

Οι νέου τύπου πνευματικά αναλογικές βαλβίδες (συνεχούς ελέγχου και ρύθμισης αέρα / αερίου) και η ειδικά σχεδιασμένη κεφαλή καύσης μερικής ανακύκλωσης αποτελούν καινοτομίες του αναλογικού καυστήρα. Η ρύθμιση τώρα περιορίζεται στην επιλογή της απαιτούμενης αναλογίας αέρα / αερίου (που προσδιορίζει και την περίσσεια οξυγόνου).

Καθορίζοντας την αναλογία αυτή στην ελάχιστη και στη μέγιστη ισχύ του καυστήρα, τα υπόλοιπα άπειρα ενδιάμεσα σημεία λειτουργίας αυτορυθμίζονται χάρη στα ειδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των νέων βαλβίδων πνευματικής αναλογίας.

Δεν χρησιμοποιούνται πλέον τα συστήματα σερβοκινητήρων με τους πολύπλοκους μηχανικούς συνδέσμους ή οι απλές βαλβίδες των κλασικών αναλογικών συστημάτων, καθώς η ποσότητα αερίου που εισάγεται στο θάλαμο καύσης εξαρτάται μόνο από την ποσότητα αέρα που θα αυξηθεί ή θα μειωθεί.

Το σύστημα χαρακτηρίζεται ως δυναμικά αναλογικό, αφού σε κάθε αλλαγή των δεδομένων της καύσης (της ροής και πίεσης αέρα ή αερίου) για οποιονδήποτε λόγο, ο καυστήρας αυτορυθμίζεται, γεγονός που τον καθιστά πιο ασφαλή και αξιόπιστο.

 

Υβριδικοί Λέβητες Αερίου

Παρέχει την άνεση του λέβητα και την ενεργειακή απόδοση της αντλίας θερμότητας.

Η Chaffoteaux παρουσιάζει τον υβριδικό λέβητα Talia Hybrid, ένα ολοκληρωμένο σύστημα που συνδυάζει με έξυπνο τρόπο μια εξωτερική μόνο-μπλοκ αντλία θερμότητας αέρος νερού με ένα υψηλής απόδοσης επιτοίχιο λέβητα, διασφαλίζοντας εύκολη εγκατάσταση, αξιοπιστία και χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Το υβριδικό σύστημα σας επιτρέπει να μειώσετε τα υψηλά κόστη επένδυσης που συνδέονται με την υψηλή τεχνολογία και να επεκτείνετε τα διαθέσιμα πεδία εφαρμογών. 

Η ζήτηση θέρμανσης καλύπτεται κυρίως από την αντλία θερμότητας. Πάνω από το 70% της παραγόμενης ενέργειας από την αντλία θερμότητας προέρχεται από το περιβάλλον: μια απεριόριστη, δωρεάν και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

 

talia_1b
talia_2b

Έργα μας | Λέβητες Συμπύκνωσης Αερίου | Υβριδικοί

Φωτογραφίες 1-5 & 6-10: Λέβητες αερίου Chaffoteaux
Ατομική θέρμανση με λέβητα συμπύκνωσης Chaffoteaux URBIA GREEN EVO 30KW – EXPERT CONTROL – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ (για αντιστάθμιση και κλιματική θερμορύθμιση )

Συνεργασίες | Εταιρίες | Υλικά

Η YDROSYSTEM διαθέτει έμπειρους μηχανολόγους με μεγάλη εμπειρία και  εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας όλη την διαδικασία, απαλλάσσοντας εσάς από χρονοβόρες και δύσκολες διαδικασίες.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες δουλειές μας αναλυτικά, μεταβαίνοντας στην σελίδα ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή προσφορά στο : s.gkaitsidis@gmail.com

Υπεύθυνος: Άκης Γκαϊτσίδης | Κινητό: 6944 250 815