Αντλίες Θερμότητας | Πώς λειτουργούν | Κατηγορίες

Αντλίες θερμότητας – Κατηγορίες

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τόσο για ψύξη, όσο και για θέρμανση, έχοντας πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας συγκρινόμενες με τα γνωστά συστήματα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

Τα συγκεκριμένα συστήματα υψηλής απόδοσης που έχουν την ικανότητα να ‘αφαιρούν’ θερμότητα από το περιβάλλον και να την προσδίδουν στον εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ εκτελούν την αντίστροφη διαδικασία κατά το καλοκαίρι, ώστε να ψύχουν τον κλιματιζόμενο χώρο. 

Το βασικό κριτήριο διαχωρισμού των αντλιών θερμότητας (ΑΘ) αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους. Δηλαδή, ανάλογα με το μέσο από όπου αντλείται και το μέσο από όπου αποβάλλεται η θερμότητα ή ψύξη. Έτσι, συναντάμε τις εξής κατηγορίες: 

Αέρα-Αέρα (Α-Α), Αέρα-Νερού (Α-Ν), Νερού-Νερού (Ν-Ν), Νερού- Αέρα (Ν-Α), Εδάφους-Αέρα (Ε-Α), Εδάφους- Νερού (Ε-Ν)

 Η πιο διαδεδομένη κατηγορία αντλιών θερμότητας είναι οι Αέρα-Νερού που μπορούν να συνδυαστούν με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης. Το μέσο που χρησιμοποιείται για την απόδοση της θερμότητας στο κτίριο, είναι  το νερό σε κυκλώματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, fan coil, καλοριφέρ, boiler, κ.ά. Ο συγκεκριμένος τύπος μας δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού με το σύστημα θέρμανσης που διαθέτουμε ήδη στην κατοικία μας Επίσης, ακόμη ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των αντλιών θερμότητας είναι η θέση εγκατάστασης των διαφόρων μηχανισμών τους.

Έτσι, συναντούμε τις ενιαίες ή μονομπλόκ (όπου όλοι οι μηχανισμοί βρίσκονται σε ένα κοινό κέλυφος-μονάδα, η οποία τοποθετείται στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας) και τις διαιρούμενες (split units), όπου ο ατμοποιητής ή ο συμπυκνωτής είναι ανεξάρτητος του υπολοίπου  συστήματος και τοποθετείται στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας. 

 

Αντλίες Θερμότητας Αέρος – Νερού (A-N)

Στην πραγματικότητα η τεχνολογία της αντλίας θερμότητας είναι βασισμένη σε μια πολύ απλή και γνωστή αρχή: είναι παρόμοια με ένα οποιαδήποτε οικιακό ψυγείο, χρησιμοποιώντας έναν κύκλο συμπίεσης ατμού.

Τα κύρια μέρη μιας αντλίας θερμότητας είναι ο συμπιεστής, η βαλβίδα εκτόνωσης και δύο εναλλάκτες θερμότητας (ένας εξατμιστής και ένα συμπυκνωτής).

Ένας ανεμιστήρας ωθεί τον εξωτερικό αέρα στην αντλία θερμότητας, όπου συναντά τον εξατμιστή. Αυτός είναι συνδεδεμένος σε ένα κλειστό σύστημα που περιέχει ένα ψυκτικό μέσο που μπορεί να μετατραπεί σε αέριο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν ο εξωτερικός αέρας χτυπά το εξατμιστή το ψυκτικό μέσο μετατρέπεται σε αέριο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα συμπιεστή, το αέριο φτάνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία στην οποία μπορεί να μεταφερθεί στο συμπυκνωτή του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Ταυτόχρονα, το ψυκτικό μέσο με τη βοήθεια του συμπυκνωτή επανέρχεται στην υγρή μορφή, έτοιμο να μετατραπεί σε αέριο για άλλη μια φορά και να συλλέξει νέα θερμότητα.

Ο συμπιεστής της αντλίας θερμότητας χρησιμοποιεί έναν έλεγχο inverter, όπου το σύστημα μπορεί να παρέχει την ακριβή θερμική ισχύ που απαιτείται σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι η αντλία θερμότητας θα καταναλώνει μόνο την συγκεκριμένη ενέργεια που απαιτείται, καθιστώντας το ιδιαίτερα αποδοτικό και οικονομικό. 

Το καλοκαίρι, το κύκλωμα ψύξης είναι ικανό να λειτουργήσει αντίστροφα ώστε να παρέχει ψύξη για όσο του ζητηθεί. Oι αντλίες θερμότητας που ανήκουν στην κατηγορία Αέρα-Νερού χρησιμοποιούν σαν πηγή θερμότητας τον εξωτερικό αέρα. Η θερμότητα που παράγεται διοχετεύεται στο δίκτυο θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση κτλ.), ώστε να φτάσουμε στις επιθυμητές συνθήκες άνεσης (παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης). 


Τι είναι ο βαθμός απόδοσης (COP)

Ένα από τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε στις αντλίες θερμότητας είναι ο αριθμός που αφορά στο βαθμό απόδοσης .Ο συντελεστής COP (Coefficient of Performance) είναι η αναλογία μεταξύ της ενέργειας που προσφέρει το σύστημα, προς την ενέργεια που καταναλώνει. Ένας βαθμός COP : 4=4/1 σημαίνει ότι το σύστημα χρησιμοποιεί μόνο 1 kW ηλεκτρικής ισχύος για να παράγει 4kW θερμικής ισχύος.

 
Τεχνολογία Inverter

Η τεχνολογία Inverter κάνει την αντλία θερμότητας να μεταβάλλει την απόδοσή της σύμφωνα με τις ανάγκες μας, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί επιτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης C.O.P. κατά τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας.

Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας

Αντλία θερμότητας νερού/νερού, ή αλλιώς γεωθερμική αντλία, με την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το γεωθερμικό φορτίο του εδάφους με χρήση ενός οριζόντιου ή κατακόρυφου γεωεναλλάκτη.

Συμπαγείς διαστάσεις και αθόρυβη λειτουργία με χρήση συμπιεστή τύπου scroll για ψυκτικό μέσο R-410Α.

Μπορεί να παράγει ζεστό νερό έως 60°C για θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης και κρύο νερό από 5° βαθμούς C για χρήση κατά τη διάρκεια του δροσισμού.

Έχει ενσωματωμένη αντλία νερού, βαλβίδα διαφορικής πίεσης και δοχείο αδρανείας, και έχει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί και υδροστάσιο για το κύκλωμα της γεωθερμίας. Εξαιρετικά οικονομική λειτουργία με αυξημένο συντελεστή απόδοσης COP (έως 6,5)

 

Α/Θ για Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Εάν έχετε εγκατεστημένη στο σπίτι σας ενδοδαπεδια θέρμανση ή ανακαινίζετε ή χτίζετε το νέο σας σπίτι, η ενδοδαπεδια θέρμανση σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας είναι πλέον η ιδανικότερη λύση!

Με την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας εξασφαλίζουμε μια σειρά από πλεονεκτήματα!

 • Υψηλοί βαθμοί απόδοσης, μεγαλύτεροι από 400%
 • Χαμηλή κατανάλωση ρεύματος σε θερμανση & ψύξη σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα
 • Εγγυημένη λειτουργία ακόμα και σε -20°C
 • Αθόρυβη και οικολογική λειτουργία
 • Απαλλαγή από οσμές και ρύπους
 • Αποδέσμευση από πετρέλαιο / φυσικό αέριο – εξοικονόμηση χώρου από δεξαμενές καυσίμων και καμινάδα
 • Αποτελεσματική κάλυψη κατοικιών από 60 m2 έως και συγκρότημα κατοικιών
 • Δυνατότητα κλιματισμού με μονάδες F.C.U.
 • Δυνατότητα δροσισμού μέσω ενδοδαπέδιας ψύξης
 • Παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Αντλίες θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης

HITACHI YUTAMPO

Αντλία θερμότητας inverter, διαιρούμενου τύπου σχεδιασμένη για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Ιδανική επιλογή για ξενοδοχειακές μονάδες.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Ο μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης στην κατηγορία:  3.09
 • Ελάχιστη κατανάλωση (30W) σε κατάσταση αναμονής (stand by)
 • Απρόσκοπτη λειτουργία μέχρι και τους -15°C
 • Θερμαντήρας νερού κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα
 • Αυτόματη ρυθμιζόμενη λειτουργία anti-legeonella
 • Πρόσθετη προστασία με ανόδιο μαγνησίου μέσα στο δοχείο.
 • Η ταχύτερη στην κατηγορία της (θέρμανση νερού από τους 10οC στους 55°C σε 6h-20min)
 • Οικολογικό ψυκτικό μέσο R410a
 • Τρείς καταστάσεις λειτουργίας:  Standard/ Economy/ Boost
 • Εβδομαδιαίος χρονοπρογραμματισμός.

 

Antlia-thermantika
antlia-thermotitas-2
hitachi-yutaki-01

Αντλίες θερμότητας για θερμαντικά σώματα

Κορυφαία ποιότητα θέρμανσης με ήδη υπάρχοντα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ)

Σε περιπτώσεις που στο χώρο μας έχουμε καλοριφέρ ή Fan Coils η αντικατάσταση του παλαιού τύπου λέβητα με αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών μας προσφέρει έως και 60% εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ δεν απαιτείται η αντικατάσταση των θερμαντικών σωμάτων. Η θερμοκρασία εξόδου του νερού, μπορεί να επιτύχει τους 80 °C ακόμα και σε εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος -20 °C.

Οι αντλίες θερμότητας, μπορούν να αντικαταστήσουν τους λέβητες σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις, καθώς αποτελούν την ιδανική λύση για παλαιά συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με παλιούς τύπους θερμαντικών σωμάτων με χαμηλή μόνωση και μεγάλες απώλειες.

Οι αντλίες θερμότητας αέρος-νερού, αποσπούν και μεταφέρουν την ενέργεια που είναι ελεύθερη και διαθέσιμη στον ατμοσφαιρικό αέρα. Η ενέργεια αυτή είναι ικανή να θερμάνει ένα σπίτι σε ικανοποιητικό επίπεδο, ακόμα και τις πιο κρύες χειμερινές ημέρες. Οι αντλίες θερμότητας αέρος-νερού διαθέτουν βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 4.0, γεγονός που σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’επέκταση μείωση των εκπομπών CO2. Οι αντλίες θερμότητας έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλα τα σενάρια εφαρμογών θέρμανσης & ZNX.

Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να συνδυαστούν με ηλιακά πάνελ (solar panel), που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμική ενέργεια για την υποβοήθηση ΖΝΧ, γεγονός που καθιστά την τεχνολογία αυτή απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον.Καινοτομία HITACHI

Έξυπνος διαδοχικός ψυκτικός κύκλος (Smart Cascade)

Η Hitachi καινοτομώντας, παρουσιάζει στη σειρά Yutaki S80 τον προηγμένο τεχνολογικά έξυπνο διαδοχικό κύκλο (smart cascade), ικανοποιώντας το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα σε ανάγκες θέρμανσης & ΖΝΧ, συνδυαζόμενο με μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Η καινοτομία του επιτρέπει την εκμετάλλευση της μέγιστης δυνατής απόδοσης του συστήματος, ανάλογα με τη θερμοκρασία εξόδου του νερού που απαιτεί ή κάθε είδους εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο, όταν η εγκατάσταση θα απαιτήσει χαμηλή θερμοκρασία εξόδου του νερού, μόνο ένας κύκλος θα λειτουργήσει (R410-H2O), ενώ όταν απαιτηθεί υψηλή θερμοκρασία, θα ενεργοποιηθούν και οι δύο κύκλοι (R410A, R134a και R134a-H2O).

Ο έλεγχος των δύο αυτών κυκλωμάτων, γίνεται μέσω των τηλεχειριζόμενων βαλβίδων SV1 και SV2. Όταν η μονάδα χρειάζεται να λειτουργήσει με μόνο ένα κύκλο, η βαλβίδα SV1=ON και η SV2=OFF. Όταν οι ανάγκες της εγκατάστασης απαιτούν τη λειτουργία και των δύο κυκλωμάτων, τότε η κατάσταση των βαλβίδων είναι SV1= OFF και η SV2= ON.Συνεργασία με υφιστάμενα Θερμαντικά Σώματα

Οι αντλίες θερμότητας χάρη στην τεχνολογία που διαθέτουν μπορούν να συνεργαστούν και με υφιστάμενα συστήματα θέρμανσης δηλαδή να μην αποκοπεί το υπάρχον σύστημα που είναι σε λειτουργία και κριθεί άρτιο.

Στην Ευρώπη αυτή η εφαρμογή είναι πολύ διαδεδομένη:  επιλέγουν μια αντλία θερμότητας που να τους καλύπτει  το 80% των αναγκών τους και το υπόλοιπο λειτουργεί με το σύστημα θέρμανσης που υπήρχε. Αυτό χαμηλώνει το αρχικό κόστος της αντλίας και μας δίνει την ευκολία στην τοποθέτηση κάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας αφού στο μεγαλύτερο βαθμό θα μας καλύπτει η αντλία θερμότητας.

 

Έργα μας | Αντλίες θερμότητας

Φωτο 1-4: Μονοκατοικία Τριάδι – Αντλία Θερμότητας

Αντλία θερμότητας MITSUBISHI ZUBATAN 14 KW μονομπλοκ. Συλλέκτες & GROUP λεβητοστασίου για δημιουργία ζωνών αυτονομίας LOVATO DN 32
Υδραυλικός διαχωριστής LOVATO DN 32. Φίλτρο fernox TF1.
Η αντλία εγκαταστάθηκε για να θερμαίνει το χώρο του σπιτιού – τύπος εγκατάστασης (ενδοδαπέδια θέρμανση – δροσισμός ) και παραγωγή ζεστών νερών χρήσης.

Φωτο 5-7: Μονοκατοικία Πυλαία – Αντλία Θερμότητας
Αντλία θερμότητας HITACHI YUTAKI S80 17/6 KW. Yψηλών θερμοκρασιών.

Φωτο 8-9: Μονοκατοικία Ωραιόκαστρο – Αντλία Θερμότητας
Αντλία θερμότητας DAIKIN ALTHERMA 14 KW. Συλλέκτες & GROUP λεβητοστασίου για δημιουργία ζωνών αυτονομίας LOVATO DN 32. Yψηλών θερμοκρασιών 80 βαθμών.

Φωτο 10-16: Μονοκατοικία Τρίγλια Χαλκιδικής – Αντλία Θερμότητας
Αντλία θερμότητας HITACHI S80 υψηλών θερμοκρασιών. Δημιουργία ζωνών αυτονομίας.

* Και στις 3 εγκαταστάσεις (Φωτο 5-16), η αντλία εγκαταστάθηκε για να θερμαίνει το χώρο του σπιτιού – Υδραυλικός διαχωριστής LOVATO DN 32. Φίλτρο fernox TF1.
Τύπος εγκατάστασης (θερμαντικά σώματα) και παραγωγή ζεστών νερών χρήσης.

 

Συνεργασίες | Εταιρίες | Υλικά

Η ΥΔΡΟSYSTEM έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην εγκατάσταση Αντλιών Θερμότητας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες δουλειές μας αναλυτικά, μεταβαίνοντας στην σελίδα ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ.
Επικοινωνήστε μαζί μας για πληροφορίες ή προσφορά στο : info@ydrosystem.com

Υπεύθυνος: Άκης Γκαϊτσίδης | Κινητό: 6944 250 815

Ydrosystem-Banners-antlies-logo